24 Aralık 2009 Perşembe

Bebekler Neden Doğar Doğmaz Yürüyemez? Diğer Memelilerden Farklı Mıyız?

Arkadaşlar merhaba.Uzun zamandır yazamıyordum.Derslerden yada sınavlardan dolayı.Sitemizde artık her hafta farklı bir konuya temas edicez.Hem bilgilenirken hemde kendimizi düşünmeye sevkedicez.

Bu seferki konumuz İnsanın Diğer Memelilerden farklı olduğu üzerine...

Yeni doğmuş bir buzağı doğar doğmaz ayakları üstünde durabilirken, neden bir bebek yürümeye başlayabilmek için tam bir seneye ihtiyaç duyar? Daha önce bilim adamları insanın motor gelişiminin benzersiz olduğu kanısındaydı. Çünkü beynimizin olağan dışı bir kompleksliğe sahip olduğunu ve bunun özellikle iki ayak üstünde yürümeye karşı bir direnç oluşturduğunu varsayıyorlardı.
Fakat İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden bir araştırma grubunun çalışması gösterdi ki; gerçekte insan (homo sapiens) türüne ait bebekler, küçük kemiricilerden fillere kadar pek çok yürüyen memelilerle aynı beyin gelişim safhasında yürümeye başlıyor.
Çalışmaya ait bulgular, 14 Aralık 2009 tarihinde PNAS dergisinde yayımlandı.

Araştırma ekibinden Martin Garwicz diyor ki;
“Kuşkusuz insanlar karada yaşayan diğer memelilere göre daha fazla beyin hücresine ve daha büyük beyinlere sahip. Fakat yürümeye gelince beyin gelişimi, bizler ve diğer memeliler için benzer görünmekte. Bizim çalışmamız farkın kalitatif (niteliksel) değil kantitatif (niceliksel) olduğunu göstermektedir.”
Araştırma grubu, günümüzde hayat süren yürüyen memelilerin önemli bir kısmını oluşturan 24 türü karşılaştırdı. Bunlardan bazıları evrimsel olarak bize daha yakın olan büyük insansı maymunlarken, diğerleri yaklaşık 90–100 milyon önce evrimsel yolda bizden ayrılmış filler, toynaklı memeliler ve kemiricilerdi.
Çeşitli türlerin beyin ve vücut büyüklüğü, gebelik süresi ve doğumdaki beynin olgunluk hali açılarından arz ettikleri farklılıklara karşın yapılan karşılaştırma gösteriyor ki; tüm türlerin çocukları yürümeye aynı beyin gelişim noktasında başlıyor.

Evet, insan türü benzersiz olabilir ama sözünü ettiğimiz yönden eşsiz değil. Bir kirpi veya bir tay ya da bir insanın bebeği olun sinir sisteminiz aynı matürite (olgunluk) seviyesine ulaştığı zaman yürümeyi öğrenirsiniz.



1 yorum :

  1. Lütfen alıntı yaptığınız kaynağı belirtiniz.

    orjinal kaynak:

    www.bildirgec.org/yazi/bebekler-neden-dogar-dogmaz-yuruyemezler

    YanıtlaSil